Nederlandse speurhonden hebben in Tacloban nog eens twintig slachtoffers gevonden van de orkaan die de Filipijnen ruim twee weken geleden trof. Daarnaast zijn twintig nieuwe plaatsen gemarkeerd waar mogelijk doden onder het puin liggen. Gisteren werden door de speurhonden twee lijken gevonden.

De vier honden en hun drie begeleiders van de Nederlandse stichting Signi Zoekhonden werken sinds gistermiddag in het zwaarst getroffen gebied op de Filipijnen. Het is de regio rondom Tacloban. Daar worden nog zo'n 4000 mensen vermist.

Blubber

De twintig slachtoffers die de honden vandaag hebben gevonden, lagen geheel of gedeeltelijk boven het puin. Volgens een woordvoerder van de stichting "klinkt het raar dat er honden nodig zijn om slachtoffers te vinden die op het puin liggen, maar is het moeilijk om de lichamen te herkennen in de modder."

De nieuwe markeringen zijn plekken waar de honden aangeven dat er slachtoffers onder het puin kunnen liggen. Volgens Signi Zoekhonden is het gebied erg moerassig en is er niet het juiste materiaal om de lichamen te bergen.

Rampen

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse speurhonden worden ingezet bij buitenlandse rampen. In 2011 zochten ze naar slachtoffers van de tsunami in Japan en in 2010 waren ze in Haïti na de zware aardbeving.

Het speurteam blijft tot zaterdag in het gebied rond Tacloban.

STER reclame