Nabestaanden van koning Richard III hebben de Britse Staat voor de rechter gesleept. Zij eisen dat de koning wordt begraven in de kathedraal van de stad York. Volgens de familieleden was de wens van Richard om daar begraven te worden.

Het skelet van Richard III werd vorig jaar gevonden onder een parkeerplaats in de Britse stad Leicester. Daar stond ooit een kloosterkerk waar de koning begraven lag.

Grote ceremonie

Archeologen kregen toestemming van het Britse ministerie van Justitie om de botten op te graven. De archeologen willen de koning herbegraven bij de kathedraal van Leicester. Voor mei volgend jaar stond een grootse ceremonie op de planning, die ruim een miljoen euro moet kosten.

De nabestaanden hebben een groep gevormd en proberen de herbegrafenis via de rechter in Leicester tegen te houden. Volgens hen was het plaatsje York heilige grond voor Richard III. Zo was hij de laatste koning uit het Huis York, dat zijn naam aan de stad dankte.

Profijt

York zou financieel profiteren als de koning daar wordt begraven. De schatting is dat de inkomsten door zijn komst jaarlijks bijna 5 miljoen euro per jaar zal zijn voor de gemeentekas.

Over een paar weken wordt de uitspraak van de rechter verwacht in deze zaak.

STER reclame