Frankrijk stuurt zo'n duizend militairen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Dat heeft de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian bekendgemaakt. De militairen moeten de orde gaan herstellen in het Afrikaanse land, dat steeds verder in chaos verzandt.

De militairen gaan de ruim 400 Fransen bijstaan die op dit moment al in de CAR zijn. De bedoeling is dat ze ongeveer zes maanden blijven. De Franse minister Fabius van Buitenlandse Zaken waarschuwde onlangs voor een volkerenmoord.

Moslimrebellen

De president van de CAR werd in maart afgezet door moslimrebellen. Sindsdien wordt het land geteisterd door geweld van gewapende groeperingen. Tienduizenden mensen zijn gevlucht. In hun opmars vielen de moslimrebellen geregeld kerken aan, wat leidde tot vergeldingsacties van christelijke milities.

De VN-Veiligheidsraad stemt volgende week over het sturen van een vredesmacht. In de CAR, in het hart van Afrika, is al wel een troepenmacht van de Afrikaanse Unie.

VN-chef Ban Ki-moon heeft de Veiligheidsraad opgeroepen een VN-vredesmacht te steunen. De VN wil dat de AU-troepenmacht daarvoor wordt omgebouwd. Eerder waarschuwde vice-secretaris-generaal Jan Eliasson dat het land in een "complete chaos" dreigt te vervallen.

Executies

Eliasson zegt dat er sinds maart sprake is van een toename van seksueel geweld, marteling, standrechtelijke executies en sektarisch geweld tussen christenen en moslims. "Het land wordt een broedplaats van extremisten en gewapende groeperingen in een regio die toch al wordt geteisterd door ellende en conflicten."

De CAR heeft zo'n 4,6 miljoen inwoners. Een grote meerderheid is christen of aanhanger van een traditionele godsdienst. Moslims vormen een minderheid.

STER reclame