NOS NieuwsAangepast

Inzet v.d. Laan voor terugkeer

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gaat zich actief inzetten voor de terugkeer van asielzoekers naar hun land van herkomst. Dat zegt hij in een interview met NRC Handelsblad.

Van der Laan wil de mogelijkheid tot terugkeer bespreken met bezoekende diplomaten van vooral Afrikaanse landen.

"Als burgemeester van Amsterdam ontvang ik regelmatig consuls en ambassadeurs van Afrikaanse landen. Dat vinden die diplomaten leuk", zegt Van der Laan in de NRC. "Maar de volgende keer dat ze komen, heb ik wat te bespreken. Deze landen doen vaak moeilijk als het gaat om het toelaten van gevluchte landgenoten die willen terugkeren."

"Nu zal ik van de gelegenheid gebruikmaken om niet alleen een borreltje of een kop koffie met ze te drinken, maar ook te vragen hoe dat zit met die medewerking aan de terugkeer van hun landgenoten. En ik wil boter bij de vis."

Vluchtkerkgroep

Vorige week kondigde Van der Laan aan dat Amsterdam opvang heeft geregeld voor de 'Vluchtkerkgroep'. Dat is een groep van 159 asielzoekers die het afgelopen jaar bivakkeerde op meerdere plekken in de stad, waaronder de Vluchtkerk.

De komende zes maanden verblijven de vluchtelingen in een voormalige gevangenis aan de Havenstraat. Volgens Van der Laan krijgen ze daar "bed, bad en brood".

In die zes maanden moet de groep wel meewerken aan een oplossing voor hun situatie. Volgens de burgemeester zal die oplossing in meerdere gevallen bestaan uit werken aan terugkeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl