1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

EU hekelt druk Moskou op Oekraïne

De Europese Unie heeft in een verklaring scherpe kritiek geuit op de Russische druk op buurland Oekraïne. Rusland maande Oekraïne geen associatieverdrag met de EU te sluiten, dat nauwere handelsbetrekkingen tot gevolg zou hebben.

Oekraïne besloot donderdag de besprekingen met de EU over het verdrag stil te zetten, vermoedelijk onder druk van Rusland. Moskou had gedreigd met economische maatregelen als Oekraïne het verdrag met de EU zou ondertekenen.

Van Rompuy

President Van Rompuy van de Europese Raad en voorzitter Barroso van de Europese Commissie hekelen de Russische houding. Zij zeggen dat het Oekraïne vrijstaat om voor nadere samenwerking met de EU te kiezen, en dat die samenwerking de relatie met Rusland en andere landen niet in de weg hoeft te staan.

De twee Europese leiders schrijven dat het aanbod aan Oekraïne van kracht blijft om de banden aan te halen.

Rusland heeft in het verleden bij geschillen met Oekraïne de gasleveranties opgeschort en de invoer van 0ekraïense producten zoals chocola stilgelegd.

Rellen

Vandaag waren er in Oekraïne weer rellen in verband met het abrupte besluit om geen verdere toenadering tot het Westen te zoeken. Donderdag werd ook een wetsvoorstel weggestemd om oud-premier Timosjenko vrij te laten en haar voor medische behandeling naar Duitsland te laten gaan.

De Europese Unie had de vrijlating van Timosjenko als voorwaarde gesteld voor nauwere samenwerking.

Gisteren was er een demonstratie in de hoofdstad Kiev, de grootste sinds de Oranjerevolutie in 2004. De protesten hielden tot in de nacht aan. Vandaag raakten honderden betogers bij de regeringsgebouwen slaags met de oproerpolitie.

Joelia Timosjenko liet vrijdag vanuit de gevangenis weten dat het besluit om geen verdrag met de EU te sluiten reden is om president Janoekovitsj af te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl