1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Akkoord atoomprogramma Iran

Iran heeft met zes grote landen een akkoord bereikt over zijn nucleaire programma. De economische sancties tegen het land worden verlicht, in ruil voor concessies in het atoomprogramma.

Door het verlichten van sancties op onder meer olie kan Iran de komende tijd ruim 7 miljard dollar verdienen.

Iran start in ruil voorlopig geen nieuwe nucleaire installaties op. Ook worden in het akkoord grenzen gesteld aan de verrijking van uranium. Inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) krijgen meer toegang tot de Iraanse nucleaire installaties.

"Goede basis"

De Iraanse president Rohani is blij met het resultaat. Hij zegt dat het Iraanse recht op het verrijken van uranium wordt erkend. Westerse diplomaten spreken dat tegen.

De geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, noemt het akkoord een goede basis voor verdere besprekingen. Volgens Rohani zullen gesprekken over een alomvattend akkoord onmiddellijk beginnen.

"Eerste stap"

President Obama spreekt van een belangrijke eerste stap. "Dit is een nieuw pad naar een veiligere wereld", zei hij in Washington. Obama benadrukte dat de sancties tegen Iran worden aangescherpt als het land zich niet aan de afspraken houdt.

Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans is verheugd over de doorbraak. "We zullen de details nog moeten bestuderen, maar het lijkt een sterk interim-akkoord."

De Iraanse minister Zarif hoopt dat het akkoord leidt tot een betere relatie met het Westen.

Angst voor kernwapens

Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (Verenigde Staten, China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk) onderhandelden sinds woensdag opnieuw over de nucleaire activiteiten van Iran. Ook Duitsland deed mee.

Iran zegt dat het een nucleair programma nodig heeft voor de energievoorziening, maar een aantal westerse landen vreest dat het land werkt aan kernwapens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl