NOS NieuwsAangepast

Historische gouddeal Suriname

Door correspondent Harmen Boerboom

De Surinaamse regering heeft een overeenkomst gesloten waardoor de overheid zich voor 25 procent inkoopt bij het goudmijnbedrijf Surgold. De gezamenlijke onderneming gaat goud delven in het Merian-gebied in het oosten van Suriname.

Met de overeenkomst wordt een ambitieuze verkiezingsbelofte van President Desi Bouterse ingelost. Hij beloofde dat Suriname meer zou profiteren van de goudmijnbouw in het land.

Riskant

De onderhandelingen hebben 6 jaar geduurd. Voor het belang van 25 procent betaalt de Surinaamse regering bijna 400 miljoen dollar.

De oppositiepartijen vinden dat een te riskante investering. Bovendien vinden ze zo'n grote uitgave niet verantwoord op het moment dat de bodem van de schatkist in zicht is en het Internationaal Monetair Fonds Suriname maant tot zuinigheid.

Goudprijs

De Surinaamse minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen wuift de kritiek van de hand. "In het uiterste geval gaan we lenen. De kosten gaan ook hier voor de baat uit. Je moet investeren om mee te kunnen doen. Er zit enorm veel goud in de grond en daarmee verdienen wij de investering in een paar jaar terug."

Ook Surgold-directeur Adriaan van Kersen maakt zich weinig zorgen. "De goudprijzen zijn grillig en op dit moment laag. Maar goudbedrijven zijn aan die wispelturigheid gewend en rekenen zichzelf niet rijk. Wij houden rekening met de lage prijs van vandaag en nemen geen onverantwoorde risico's."

Expertise

"Iedere investeerder, dus ook Suriname, loopt bij dit soort investeringen altijd een zeker risico", volgens Van Kersen. "Maar zodra de prijs omhoog gaat, profiteert de economie van Suriname ook weer."

In juni sloot Suriname al een grote gouddeal met het Canadese bedrijf Iamgold. Voor minister Hok is, naast het financiële aspect, de groei van de expertise op mijnbouwgebied van belang.

Staatsbedrijf

Uiteindelijk is het de bedoeling om met de opgedane kennis, zelf een staatsgoudbedrijf te exploiteren, stelt Hok. Suriname heeft op vergelijkbare wijze het succesvolle Staatsolie opgericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl