1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Vooruitgang bij overleg Iran

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vliegt vanavond naar Genève om bij het overleg over het nucleaire programma van Iran te zijn. Voor het eerst zijn er ook tekenen dat er vooruitgang wordt geboekt. De Iraanse vice-minister van Buitenlandse Zaken zei dat vanavond een doorbraak dichterbij is gekomen.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Kerry met zijn aanwezigheid de onderlinge verschillen wil verkleinen en dichter bij een overeenkomst wil komen. Ook de Britse minister William Hague, de Franse minister Laurent Fabius, de Chinese minister Wang Yi en de Duitse minister Guido Westerwelle vliegen naar Genève.

Kernwapens

In Zwitserland proberen Iran, Duitsland en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) een akkoord te bereiken over de nucleaire activiteiten van Iran.

De Iraanse president Rohani heeft gezegd dat het nucleaire programma nodig is voor vreedzame doeleinden, maar de internationale gemeenschap denkt dat Iran kernwapens wil maken.

Akkoord leek dichtbij

Twee weken geleden leek een akkoord dichtbij, maar het kwam er uiteindelijk niet. Volgens Kerry was Iran daar op dat moment nog niet aan toe.

In Genève wordt sinds woensdag achter gesloten deuren onderhandeld. De Iraanse geestelijk leider Khamenei stelde zich die dag onverzoenlijk op. Hij zei dat Iran geen millimeter van zijn rechten op zijn kernprogramma zal opgeven.

Ook de Iraanse vice-minister Araghchi toonde zich sceptisch. Vanochtend nog betwijfelde hij of er een akkoord zou komen. Maar de komst van de Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken lijkt ertoe te hebben geleid dat Iran zich wat inschikkelijker toont.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl