Eigenaren van bepaalde buitenlandse bedrijven die na 1 januari nog actief zijn in Zimbabwe, krijgen een boete, gevangenisstraf of beide. Minister van Economische Versterking George Magosvongwe heeft daarvoor gewaarschuwd in het Zimbabwaanse parlement.

Een aantal sectoren van de economie van Zimbabwe zijn vanaf 2014 exclusief voor de eigen, zwarte bevolking. De maatregel was een belangrijke belofte in de herverkiezingscampagne van president Robert Mugabe. Hij werd in augustus herkozen bij omstreden verkiezingen.

De sectoren die Mugabe heeft gereserveerd voor de eigen bevolking zijn onder andere landbouw, vervoer, makelaardij, reclame en uitzendbureaus. Ook mogen kappers en bakkers alleen nog zwarte Zimbabwanen zijn.

Koloniaal verleden

De verwachting is dat vooral Nigerianen en Chinezen de dupe worden van het beleid. Buitenlandse restaurants mogen doorgaan. Mogelijk worden ook transportbedrijven met een hoofdkantoor buiten de hoofdstad Harare ontzien.

De maatregel is volgens Mugabe nodig om het koloniale verleden recht te trekken, toen veel sectoren gereserveerd waren voor blanken.

Critici zeggen dat Mugabe de Zimbabwaanse economie ruïneert. In 2000 begon een omstreden landbouwhervorming, waarbij duizenden blanke eigenaren van hun bedrijf werden verdreven. Dat had een desastreus effect op de economie van het land.

STER reclame