NOS NieuwsAangepast

Supers houden bananen goedkoop

Jumbo en Lidl handhaven voorlopig hun lage kiloprijzen voor bananen: respectievelijk 99 en 95 eurocent.

Fairtrade-organisatie Max Havelaar riep vandaag de supermarkten op om direct te stoppen met het stunten, omdat de boeren in arme landen de dupe zijn. Maar Jumbo en Lidl zijn daar vooralsnog niet toe bereid.

Jumbo verlaagde drie weken geleden de prijs van een kilo bananen in een keer van 1,79 euro naar 99 eurocent. Lidl ging daar direct nog onder zitten met 69 cent per kilo. Inmiddels vraagt Lidl 95 cent. Ook Albert Heijn mengde zich even in de strijd.

Supermarkten gebruiken de banaan als lokkertje. Heel veel klanten kopen namelijk wekelijks bananen. "Bananen zijn goed voor 1 procent van de totale omzet van supermarkten. Het is gewoon een heel belangrijk product", aldus marktkenners.

Zorgwekkend

Max Havelaar vindt het een zorgwekkende ontwikkeling. "We zitten in een neerwaartse spiraal", zegt directeur Peter d'Angremond. "De prijzen dalen steeds verder. Wij weten uit ervaring dat op langere termijn de zwakste partij in de keten - van teler, transport, opslag, groothandel tot supermarkt - de prijs betaalt. In dit geval zijn dat de bananenboeren".

Hij vreest dat het leidt tot lagere lonen, en misschien het gebruik van meer chemicalien.

Ook denkt hij dat de verkoop in Nederland van fairtrade- en biologische bananen - vaak tot 1,50 of 1,60 euro per kilo - ernstige last zal ondervinden van de stuntbananen in de grote supermarkten.

Ontkenning

Jumbo ontkent in een reactie dat er sprake is van een bananenoorlog. "Wij hanteren een laagste-prijs-garantie. Dat doen wij al sinds onze oprichting en dat gaan wij niet veranderen. Onze Dole-bananen worden nog steeds ingekocht volgens dezelfde voorwaarden als voor de vaste prijsverlaging. Wij respecteren de bestaande contracten met al onze leveranciers, dus ook voor bananen. En we zullen dat blijven doen."

Lidl gaat ook door met de lage prijs. "Wij zijn niet begonnen. Wij zijn volgend", aldus een woordvoerder. Hij geeft wel aan in gesprek te zijn met Max Havelaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl