Rusland legt vonnis naast zich neer

tijd van publicatie Aangepast

Rusland blijft erbij dat het Zeerechttribunaal in Hamburg niet bevoegd is om te oordelen over het conflict over de Arctic Sunrise. Dat stelt Moskou in een reactie op het vonnis dat het schip moet worden vrijgegeven en de bemanning moet vrijkomen.

Van tevoren hadden de Russen al gezegd dat ze het gezag van het tribunaal in deze kwestie niet erkennen. Ze vinden dat het gaat om een zaak van nationale soevereiniteit.

In de nieuwe verklaring blijft Rusland spreken van een onwettige actie van Greenpeace om in Russische wateren te protesteren bij een boorplatform. De activisten zouden de veiligheid op het platform in gevaar hebben gebracht.

Bankgarantie

Nederland is blij met de uitspraak van het tribunaal. Volgens de juriste Liesbeth Lijnzaad, die tijdens het proces namens Nederland pleitte, heeft het land op alle punten gelijk gekregen.

Nederland moet van het tribunaal een bankgarantie van 3,6 miljoen euro aan de Russen geven om het Greenpeace-schip vrij te krijgen. Met het idee van zo'n bankgarantie is Nederland zelf gekomen, zegt Lijnzaad. "Het hof heeft goed naar ons geluisterd."

In gesprek

In een reactie zei minister Timmermans: "Dat de Arctic Sunrise en de bemanning onmiddellijk moeten worden vrijgelaten en Rusland moeten kunnen verlaten is heel positief en de kern van wat Nederland aan het Zeerechttribunaal gevraagd heeft. We blijven in gesprek met Rusland om de kwestie tot een goed einde te brengen."

STER Reclame