Ja mensen, dat was toch wel een heel bijzondere premiere van Matterhorn. Een kwartier voor aanvang kwam er een telefoontje met een bommelding, zo'n telefoontje is natuurlijk snel gemaakt. De hele shoppingmall en alle genodigden moesten naar buiten terwijl de politie met honden binnen aan het zoeken waren.Dennis Wielaert

Dat schreef cameraman Dennis Wielaert gisteravond op Facebook. Hij was in Sint-Petersburg in Rusland voor een filmfestival waar de Nederlandse film Matterhorn (niet de berg) openingsfilm was. Die gaat over een man in een strenggelovige gemeenschap, die een andere man in huis opneemt. Een film met een homotintje dus, en dat leverde een telefonische bommelding op, vlak voordat de film begon.

Na de bommelding doorzocht de politie het gebouw, terwijl de bezoekers buiten in de kou wachtten. "Maar de sfeer bleef er goed onder en het was mooi om te zien dat bijna iedereen bleef wachten daarbuiten in de kou", schrijft Dennis op Facebook.

Bezoekers wachten buiten na de bommelding. Foto's van de Facebook van Dennis Wielaert.

Kippenvel en anti-gayposters

Na twee uur mocht iedereen weer naar binnen. "Er werd fijn gereageerd en gelachen. Als Ton Kas en René van 't Hof als bruid en bruidegom in de regen naar de kerk rennen, barst de zaal in applaus uit, toch wel kippenvelmomentje", zegt Dennis.

Al eerder was het opgevallen dat er in het plaatsje anti-gay-posters waren opgehangen. De film viel gelukkig in de zaal wel in goede aarde. De scène waarin de twee hoofdrolspelers als bruid en bruidegom in de regen naar de kerk rennen, werd met applaus begroet.

STER reclame