NOS VoetbalAangepast

Co komt met "scorebordjournalistiek"

Het is vandaag exact tien jaar geleden dat Co Adriaanse de term "scorebordjournalistiek" introduceerde. De coach deed dat nadat AZ op 22 november 2003 thuis met 5-1 verloren had van Roda JC. Zaterdagavond ontmoeten beide clubs elkaar voor de 32ste keer in Alkmaar in eredivisieverband.

Met de profetische woorden "als je over een jaar of tien op een berg in Frankrijk je carrière overdenkt, is deze wedstrijd je dan nog bijgebleven?" begint NOS-commentator Frank Snoeks in 2003 zijn interview met Adriaanse na de wedstrijd. "Ja, uitzonderlijke wedstrijden blijven me altijd bij", antwoordt Adriaanse.

"Niet altijd de beste wint"

Niet de wedstrijd zelf, maar juist het interview zou bij het grote publiek meer beklijven. Dat komt door het antwoord van Adriaanse op de opmerking van Snoeks dat er op de 5-1 overwinning van Roda weinig af te dingen is. Adriaanse: "Dat is scorebordjournalistiek."

"Voetbal is een spelletje waarbij niet altijd de beste wint", legt Adriaanse uit. "Ik vind niet dat de beste ploeg gewonnen heeft. Roda wint omdat wij een penalty missen, zij een bal van de zijlijn van veertig meter erin schieten en een vrije trap benutten. Daarna moet ik helemaal alles of niets spelen, en nou ja, hij blijft uit. De keeper doet goed werk, zij kunnen counteren en daardoor winnen ze."

AZ-Roda

Na die nederlaag verloor AZ in negen ontmoetingen nog maar één keer thuis van Roda. De huidige selectie zal dan ook niet wakker liggen van de komst van de Limburgers, zeker niet nu de alkmaarders na de komst van Dick Advocaat nog geen wedstrijd verloren hebben en de laatste vier eredivisieduels zelfs allemaal een overwinning opleverden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl