NOS NieuwsAangepast

Werkloosheid onverwacht gedaald

De werkloosheid is in oktober onverwacht sterk gedaald. Er waren 11.000 werklozen minder dan in september. In totaal zaten 674.000 mensen zonder werk, dat is 8,5 procent van de beroepsbevolking.

De werkloosheid daalde het sterkst bij mannen en jongeren.

Er zijn nu 20.000 minder werklozen dan in juli. De werkloosheid bereikte toen een piek met 694.000 werkzoekenden, dat is 8,7 procent van de beroepsbevolking.

Na twee jaren met stijgende werkloosheid is de werkloosheid de voorbije drie maanden gedaald met gemiddeld 7000. Begin dit jaar kwamen er elke maand nog gemiddeld 17.000 werklozen bij, bijna 600 per dag.

Baan zoeken

Het aantal WW-uitkeringen steeg wel met 8000. In oktober waren er 408.000 lopende WW-uitkeringen. Het aantal uitkeringen voor mensen uit het onderwijs nam flink af, in de horeca en de landbouw nam het juist sterk toe.

Het CBS stelt dat de werkloosheid mede is gedaald doordat mensen niet meer naar werk zoeken. Zo zijn veel jongeren zonder baan gaan studeren. Ook gaan mensen die hun baan verliezen niet direct op zoek naar een andere baan, zegt het CBS.

Huishouduitgaven

Het CBS kwam ook met de jongste cijfers over de consumentenbestedingen. In september hebben huishoudens opnieuw minder uitgegeven. De bestedingen daalden met 2,1 procent.

Aan woninginrichting, meubels, huishoudelijke apparaten en auto's werd 6,1 procent minder besteed. Aan de dagelijkse boodschappen, eten aan drinken werd 3,1 procent minder uitgegeven.

De bestedingen van huishoudens hangen voor een deel samen met de werkloosheid. Want de uitgaven van huishoudens zijn naast vertrouwen een zaak van het hebben van een baan en baanzekerheid en dus inkomen en koopkracht.

Twee jaar lang

Eén van de oorzaken dat de economie nauwelijks groeit zijn die zwakke bestedingen. Al ruim twee jaar op rij geven huishoudens elke maand minder uit.

Koopkrachtverlies, inkomensverlies, werkloosheid en onzekerheid maken mensen heel voorzichtig met hun geld. Dat werkt door in de detailhandel, in winkels en supermarkten, in de huizenmarkt en de autohandel.

Blij

Minister Asscher is blij dat de werkloosheid is gedaald. Maar in een reactie op de jongste cijfers zegt hij dat het grote aantal mensen aan de kant onverminderd zijn grootste zorg blijft. "Er zijn nog steeds veel te veel werklozen in Nederland. Juist nu zal ik me inzetten om de werkloosheid aan te pakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl