NOS NieuwsAangepast

Voorzitter klimaattop ontslagen

De Poolse minister van Milieu Marcin Korolec is ontslagen. Hij wordt na de VN-klimaattop in Warschau vervangen. Korelec zit die top nu voor; er nemen bijna 200 landen aan deel.

Op de eerste dag van de top, op 11 november, werd Korolec benoemd tot voorzitter van het VN-klimaatpanel. Dat blijft hij, ondanks zijn ontslag als minister. In het panel wordt gewerkt aan een klimaatovereenkomst die in 2015 moet ingaan.

Schaliegas

Reden voor het ontslag van Korolec is dat hij volgens de Poolse regering te langzaam was met nieuwe wetgeving voor de winning van schaliegas. De nieuw benoemde Milieuminister, Maciej Grabowski, moet de ontwikkeling van schaliegas in Polen versnellen. Hij was als onderminister van Financiën al bezig de belasting op schaliegas te regelen.

Schaliegas is internationaal omstreden, omdat nog niet bekend is wat de gevolgen voor het milieu precies zijn. Op de klimaattop gaat het over het beperken van de menselijke invloed op het klimaat.

Polen zelf haalt zijn energie vooral uit steenkool en bruinkool. Schaliegas zou de afhankelijkheid van Russisch aardgas verminderen.

Slechte timing

Deelnemers aan de conferentie vinden de timing van premier Tusk slecht. Het ontslag van de Milieuminister is niet goed voor de geloofwaardigheid van Polen als het gaat om klimaatverandering, zeggen ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl