De Pakistaanse scholiere en activiste Malala Yousafzai heeft in Straatsburg de Sacharovprijs gekregen, de mensenrechtenprijs van het Europees Parlement. De 16-jarige zet zich in voor meisjesonderwijs in Pakistan en werd vorig jaar in haar hoofd geschoten door de Taliban.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, reikte de onderscheiding uit. Malala is volgens hem een heldin en een "wereldwijd icoon voor de strijd voor onderwijs en tegen extremisme".

Zelf noemde Malala de prijs een "aanmoediging om door te gaan met de zaak waarvoor ik vecht". Ze bedankte het Europees Parlement voor de steun bij het streven om kinderen aan onderwijs en werk te helpen. Malala droeg de onderscheiding op aan de "helden van Pakistan".

Jongste winnaar

Aan de Sacharovprijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. Malala is de jongste winnaar tot nu toe. De prijs is genoemd naar de in 1989 gestorven Sovjetdissident en wetenschapper Andrej Sacharov.

Omdat het parlement de prijs een kwart eeuw geleden in het leven riep, was een aantal eerdere winnaars bij de ceremonie aanwezig.

STER reclame