VNG hekelt uitvoering Kinderpardon
De Kinderombudsman en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vinden dat het Kinderpardon niet goed wordt uitgevoerd.
Om in aanmerking te komen voor het pardon moet een kind vijf jaar in Nederland wonen en al die tijd onder toezicht van het Rijk hebben gestaan. Kinderen die bijvoorbeeld een tijdje door een gemeente zijn opgevangen, komen niet voor het pardon in aanmerking.
De gemeenten en de Kinderombudsman vinden dat onterecht.
Dennis mag niet blijven
Het gaat om ongeveer 300 kinderen, van wie enkele tientallen zich gewend hebben tot Kinderombudsman Marc Dullaert. "Feit is dat deze kinderen langer dan vijf jaar in in Nederland zijn en hier geworteld zijn. Deze uitvoering is in strijd met de geest van het pardon."
Een van de kinderen die met het Kinderpardon niet geholpen zijn, is de 8-jarige Dennis uit Utrecht. Hij is geboren in Nederland, maar zijn moeder komt uit het buitenland. Hij heeft niet altijd in officiële opvanglocaties van het Rijk gewoond.
Deze week begonnen ouders van klasgenoten een actie voor Dennis. Die heeft ertoe geleid dat zijn gedwongen vertrek naar Burgum in Friesland is uitgesteld. Hij zou vandaag daarheen worden gebracht om vandaar te worden uitgezet, maar dat is uitgesteld tot 30 november.
PvdA
De PvdA in de Tweede Kamer voelt niets voor verruiming van het Kinderpardon. Tweede Kamerlid Marit Maij noemt de bestaande regeling waar nu 630 kinderen en hun familieleden onder vallen mooi. Volgens haar is het vervelend dat er grensgevallen zijn, maar bij een volgende grens is er weer een volgend grensgeval.
"Deze regel ligt vast in het regeerakkoord", zegt Maij. Ze voegt eraan toe dat het uiteindelijk aan de staatssecretaris is om eventueel een uitzondering te maken.