NOS NieuwsAangepast

Oulahsen en Ubels komen op borg vrij

De Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels komen op borgtocht vrij, heeft de rechter in de Russische stad Sint-Petersburg bepaald. De Amsterdamse campagneleider van Greenpeace en de Groningse chef machinekamer van het schip Arctic Sunrise van Greenpeace hebben 2,5 maand eerst in Moermansk en later in Sint-Petersburg vastgezeten.

In de kooi in de rechtszaal in Sint-Petersburg verzuchtte Oulahsen "dat ze in die lange tijd niemand had gesproken".

Greenpeace betaalt de borgsom van 45.000 euro per persoon. De twee komen waarschijnlijk pas over enkele dagen op vrije voeten.

Oulahsen en Ubels werden met 28 andere opvarenden midden september opgepakt bij een actie tegen Russische olieboringen in het Noordpoolgebied. De zaak leidde tot een diplomatieke rel tussen Rusland en Nederland, omdat het schip de Arctic Sunrise onder Nederlandse vlag voer.

Greenpeace stort borgsom

Greenpeace heeft het geld voor de borgsom van de twee Nederlandse activisten bijeen, en maakt dat over aan de Russische justitie.

Inmiddels zijn 17 opvarenden van de Arctic Sunrise op borgtocht vrij, inclusief kapitein Peter Willcox. Over de borgtocht van negen andere activisten wordt morgen besloten.

De voorlopige hechtenis van een Australische actievoerder van de Arctic Sunrise werd deze week met drie maanden verlengd. Waarom hij niet vrijkomt, is onduidelijk.

Positief

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de vrijlating op borgtocht een positieve ontwikkeling. "Maar het laat onverlet dat de twee Nederlanders nog steeds worden vervolgd."

Buitenlandse Zaken benadrukt dat de details van de uitspraak nog onbekend zijn en dat Nederland de verdachten de gebruikelijke consulaire bijstand verleent. Inzet van Nederland blijft vrijlating en vertrek van schip en bemanning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl