NOS NieuwsAangepast

Kamer: geen nucleaire taken JSF

De Tweede Kamer vindt dat de opvolger van de F-16 geen nucleaire taken mag hebben. De JSF mag dus geen kernwapens aan boord hebben. Een motie daarover van de SP werd aangenomen met steun van regeringspartij PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

NAVO

Het kabinet heeft eerder gezegd dat het deze discussie alleen in NAVO-verband wil voeren. Nu de motie is aangenomen, moet het met een nader standpunt komen.

Jacobi

Zoals verwacht, ging een meerderheid van de Kamer akkoord met aanschaf van de JSF als opvolger van de F-16. Uiteindelijk stemden alleen SP, PVV, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus en Bontes tegen. PvdA-Kamerlid Jacobi wil als enige van haar fractie dat er, voor een definitief besluit wordt genomen, eerst meer duidelijk moet worden over de geluidsoverlast.

Onomkeerbaar

Vredesorganisatie IKV Pax Christi noemt in een reactie op de aangenomen motie een kernwapenvrij Nederland onomkeerbaar. De organisatie spreekt van een historische ontwikkeling waar Nederland enorm blij mee mag zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl