NOS NieuwsAangepast

GeenStijl moet Playboy betalen

De website GeenStijl heeft onrechtmatig gehandeld door het plaatsen van hyperlinks naar uitgelekte naaktfoto's van presentatrice Britt Dekker. Ook blootblad Playboy is daardoor benadeeld, zo heeft het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep bepaald.

Eerder had de rechter bepaald dat GeenStijl door het plaatsen van hyperlinks inbreuk had gemaakt op het auteursrecht. Maar het hof vindt dat daar geen sprake van is.

Playboy liet in oktober 2011 een fotoreportage maken van Britt Dekker. Voordat de foto's in het blad verschenen, werd GeenStijl daarover getipt door een onbekende, die een link stuurde naar een illegaal bestand met de foto's op de Australische website Filefactory.

Sommeringen

Door het publiceren van die link konden de bezoekers van GeenStijl de foto's bekijken. De website reageerde niet op sommeringen van Playboy om de link te verwijderen.

Nadat Filefactory de foto's had verwijderd, zette GeenStijl een nieuwe hyperlink online, die verwees naar de site Imageshack.us. Daar konden nieuwe links worden geplaatst naar andere websites waar de foto's te zien zouden zijn.

Illegaal

Volgens het gerechtshof wist GeenStijl dat de foto's illegaal op het internet stonden. De website heeft zijn publiek gefaciliteerd en enthousiast gemaakt om de foto's te bekijken, zegt het hof. GeenStijl wordt daarom veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Dekker en Playboy.

De hoogte van die schadevergoeding moet nog in een aparte procedure worden vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl