NOS NieuwsAangepast

"Zaak-Hooijmaijers onrechtmatig"

Het onderzoek in de zaak-Hooijmaijers is onrechtmatig. Dat heeft de verdediging betoogd op de laatste dag van het corruptieproces tegen de oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers.

De tip die het strafonderzoek tegen de Noord-Hollandse gedeputeerde in gang zette kwam volgens advocaat Schneider van een anonieme informant van de Criminele Inlichtingen Eenheid. De strekking zou zijn geweest: "Hooijmaijers declareert zich suf".

"Onvoldoende concreet"

De tip was onvoldoende concreet en specifiek en zou dus niet hebben mogen leiden tot een opsporingsonderzoek, zei Schneider. Hij wil dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard en dat zijn cliënt wordt vrijgesproken. Zijn pleidooi duurt tot in de loop van de middag.

Gisteren eiste het Openbaar Ministerie vier jaar cel tegen de oud-politicus. Hij zou jarenlang smeergeld hebben gekregen van bedrijven en het geld hebben witgewassen via het bedrijf waar zijn vrouw directeur was.

Hooijmaijers' vrouw wordt verdacht van dezelfde feiten. Tegen haar is 240 uur dienstverlening, een boete van 25.000 euro en drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl