NOS NieuwsAangepast

Niet-Russische Arctic-activisten vrij

Een rechtbank in Sint-Petersburg heeft bepaald dat een aantal niet-Russische Greenpeace-activisten op borgtocht vrij kan komen. Het zijn onder meer een vrouw uit Brazilië, een man uit Nieuw-Zeeland en een Pool, meldt Greenpeace.

Volgens correspondent David Jan Godfroid is er onduidelijkheid over de borgsom die moet worden betaald, maar gaat het om tienduizenden euro's per activist. Greenpeace zet zich in om het bedrag bij elkaar te krijgen.

Mocht de borgsom worden betaald, dan is nog de vraag hoe vrij de activisten werkelijk zullen zijn. Geen van hen heeft een verblijfsstatus, zegt Godfroid.

Verlenging

Gisteren besloot de rechtbank al om drie Russische opvarenden op borgtocht vrij te laten. Voor de drie Russen is een borgsom van 30.000 euro per persoon vastgesteld.

Van een Australisch bemanningslid werd de voorlopige hechtenis met drie maanden verlengd, tot 24 februari. Het is onduidelijk waarom de rechter een onderscheid maakt tussen zijn zaak en die van andere buitenlandse activisten.

Nederlanders

De Nederlandse opvarenden Faiza Oulahsen en Mannes Ubels van het actieschip komen morgen voor de rechter.

De Arctic Sunrise met dertig opvarenden aan boord werd op 18 september door de Russische kustwacht geënterd in het Noordpoolgebied. Greenpeace voerde daar actie tegen olieboringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl