NOS NieuwsAangepast

'Selfie' Britse woord van het jaar

'Selfie' is gekozen tot het Britse woord van het jaar. Een selfie is een foto die je van jezelf maakt, doorgaans met een smartphone. Volgens de jury is selfie uitgegroeid van een modewoord op sociale media tot een term die algemeen wordt gebruikt. Het Britse woord van het jaar wordt gekozen door de makers van het gerenommeerde Oxford-woordenboek.

Het woord selfie werd waarschijnlijk in 2002 voor het eerst gebruikt op een Australisch internetforum. Een gebruiker plaatste toen een foto van een verwonding nadat hij over een traptrede was gestruikeld. "Ik had een gat van een centimeter in mijn lip. Excuses voor de focus, het was een selfie."

De uitgang "-ie" wordt in het Australisch-Engels vaker gebruikt, zoals in 'barbie' voor barbecue en 'tinnie' voor een blikje bier.

Vorig jaar werd het woord selfie pas echt populair. Het gebruik van het woord zou in een jaar tijd met 17.000 procent zijn toegenomen.

Twerken

Bij de verkiezing van het Britse woord van het jaar eindigde 'twerken' als tweede. Twerken is een erotische dans die populair is geworden door zangeres Miley Cyrus.

In Nederland was 'selfie' ook genomineerd als woord van het jaar door het Genootschap Onze Taal. De keuze viel uiteindelijk op 'participatiesamenleving'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl