NOS NieuwsAangepast

Vervolging dreigt voor ex-SS'er in VS

Een Duitse aanklager die onderzoek doet naar oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog wil een voormalige SS'er voor de rechter brengen voor de moord op tientallen Polen. De man, die nu in de VS woont, zou tijdens de oorlog de leiding hebben gehad over een Oekraïense eenheid die voor de SS werkte.

De nu 94-jarige man Michael Karkoc uit Minnesota was in juni door persbureau AP opgespoord. Volgens AP heeft het Duitse OM laten weten dat er nu voldoende bewijs is om de man te vervolgen, al is er formeel nog geen besluit genomen.

Documenten Oekraïense inlichtingendienst

AP baseerde zich in juni op documenten van de Oekraïense inlichtingendienst. Daarin zat een verklaring die een voormalige ondergeschikte van Karkoc, Ivan Sharko, in 1968 had afgelegd.

Sharko zei dat hij als lid van een Oekraïense SS-eenheid in 1944 opdracht had gekregen om het Poolse dorp Chlaniow aan te vallen. Dat was een wraakoefening voor een kort daarvoor door partizanen gepleegde aanslag op een SS-officier.

Sharko kreeg de opdracht van zijn compagniescommandant: Wolf, de schuilnaam waaronder Karkoc in die tijd opereerde.

De Oekraïners omsingelden het dorp, staken of schoten de huizen in brand en schoten iedereen dood die zich op straat vertoonde, verklaarde Sharko. Hij wist niet hoeveel Polen er omgekomen waren, maar volgens andere getuigen kostte de wraakactie het leven aan meer dan veertig mannen, vrouwen en kinderen.

Sharko overleed in de jaren tachtig. Zij verklaring wordt door voormalige kameraden en andere bronnen ondersteund.

Emigratie naar de VS

Karkoc emigreerde in 1949 naar de VS. Volgens AP verzweeg hij voor de Amerikaanse immigratieautoriteiten dat hij commandant was geweest van een SS-eenheid. Hij vestigde zich in de Amerikaanse staat Minnesota, waar hij timmerman werd.

Karkoc' zoon, die als woordvoerder van de familie optreedt, ontkent alle beschuldigingen aan het adres van zijn vader. "Hij deed niets verkeerd, hij heeft nooit gelogen. Hij is niet bang voor de waarheid", schreef de zoon aan een plaatselijke krant.

Onderzoek in Polen en Duitsland

Na de publicatie van AP in juni begonnen justitie in Polen en Duitsland met een onderzoek naar de beweringen van Sharko.

Thomas Will is adjunct-hoofd van het Duitse bureau voor onderzoek naar oorlogsmisdaden uit de Tweede Wereldoorlog. Hij zei tegen AP dat hij zijn onderzoek zo snel mogelijk zal afronden.

Duitsland stelt zich sinds enkele jaren op het standpunten dat misdaden uit de nazitijd vervolgd moeten worden, ongeacht de leeftijd van een verdachte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl