NOS NieuwsAangepast

OM eist boete tegen Odfjell

Voor de rechtbank van Rotterdam is een boete van 3 miljoen euro geëist tegen het tankopslagbedrijf Odfjell. Het bedrijf werd vorig jaar na een reeks incidenten ten dele stilgelegd.

Officier van Justitie Boogert eist bovendien dat het bedrijf bij iedere nieuwe overtreding een jaar wordt stilgelegd, met een proeftijd van vijf jaar.

Russische roulette

Het OM rekent het bedrijf elf incidenten aan in de periode 2000-2013, waarvan drie grote zaken. Er waren volgens het OM ernstige lekkages en Odfjell had de brandveiligheid niet op orde. Brandblusinstallaties waren ondeugdelijk. Odfjell heeft jarenlang de veiligheids- en vergunningsvoorschriften overtreden, zei Boogert.

Officier Boogert typeerde het bedrijf in het Rotterdamse Botlekgebied als bijzonder onveilig: het speelde een soort Russische roulette, niet met zichzelf maar volgens het OM met de omwonenden "op wie een revolver werd gericht".

Odfjell heeft volgens justitie over de afgelopen tien jaar een strafdossier van 16 bladzijden opgebouwd en voor 400.000 euro aan boetes gekregen, hoewel telkens beterschap was beloofd.

Failliet

Vanochtend betoogde directeur Olijve van Odfjell voor de rechtbank dat het bedrijf in feite failliet is. Het Noorse moederbedrijf heeft sinds de gedeeltelijke stillegging in juli van het afgelopen jaar ruim 60 miljoen euro in de vestiging in Rotterdam geïnvesteerd.

Odfjell lijdt volgens de directeur aanzienlijke verliezen omdat nog maar 40 procent van de tanks in bedrijf is. Het bedrijf dacht dat alle tanks snel weer operationeel zouden zijn, maar heeft zich daarin vergist. Er worden nu nieuwe opslagtanks gebouwd.

Schaamte

Directeur Olijve erkende dat Odfjell jarenlang verkeerde prioriteiten heeft gesteld en grote risico's heeft genomen. Het commerciële succes telde zwaarder dan de veiligheid, gaf hij toe. Olijve, een chemicus, is vorig jaar aangesteld om het bedrijf juist wel veilig te maken.

Olijve zei na het requisitoir van de officier van justitie dat hij zich schaamt voor wat er is gebeurd bij Odfjell in de afgelopen jaren. Ook hij beloofde nu beterschap en zei dat hij zijn streven is van Odfjell een computergestuurde onderneming te maken met de veiligste opslagterminals van Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl