NOS NieuwsAangepast

Ploumen spreekt Aung San Suu Kyi

Minister Ploumen heeft vandaag de Birmese politica en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi ontmoet. Het gesprek waar ook werkgevers bij aanwezig waren ging over economie en politiek. De Birmese regering ontwikkelt een open en marktgerichte economie en zoekt buitenlandse investeerders.

Nederland kan kennis bieden voor de bevordering van de Birmese economie. "Juist nu is het tijd om initiatief in Birma te tonen", zegt Ploumen. "Dat is een krachtig signaal dat ik zowel van Aung San Suu Kyi als van de Birmese ministers heb ontvangen."

Watersector

"De Nederlandse expertise vanuit het bedrijfsleven biedt oplossingen voor de uitdagingen en problemen waar Birma vandaag de dag tegenaan loopt. De watersector, de landbouw- en voedselverwerkende industrie en de infrastructuur en energie zijn een paar voorbeelden waar kansen liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven."

Volgens Aung San Suu Kyi gaat de overgang naar een markteconomie te traag. Door 50 jaar dictatuur is er jarenlang geen goed onderwijs geweest en is er gebrek aan geschoold personeel. Aung vraagt of Nederland kan helpen bij onder andere landbouwonderwijs en opleidingen voor handel en export.

Handelskantoor

Suu Kyi zat in Birma 15 jaar in huisarrest; na de verkiezingen van 2010 werd ze vrijgelaten. In 2015 wil ze meedoen aan de presidentsverkiezingen.

Samen met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven is minister Ploumen op handelsmissie in Birma. In Rangoon heeft ze een nieuw handelskantoor geopend voor de ondersteuning van bedrijven die willen ondernemen of investeren in Birma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl