NOS Nieuws Economie Aangepast

Rabo-topman Schat weg door Libor

De raad van commissarissen van de Rabobank stuurt bestuurder Sipko Schat per direct weg. Schat is de tweede Rabo-bestuurder in korte tijd die vertrekt in verband met de Libor-affaire.

Schat was verantwoordelijk voor de afdeling waar de fraude met de zogenoemde Libor- en Euribor-rentetarieven plaatsvond. Daarvoor kreeg de bank eind oktober een boete van 774 miljoen euro. Topman Piet Moerland besloot toen direct al op te stappen.

Onvoldoende draagvlak

De commissarissen spraken destijds nog hun steun uit voor Schat. Volgens de bank is zijn positie nu toch onhoudbaar omdat bij de lokale Rabobanken niet voldoende draagvlak was voor zijn aanblijven.

In Nieuwsuur zei Schat zelf na het bekend worden van de boete met de raad van commissarissen en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) te hebben gesproken. "Zij hebben hun vertrouwen in mij en mijn collega's uitgesproken. Ik zal hard werken aan het herstel van het vertrouwen."

Respect voor besluit

De Nederlandsche Bank heeft zich toen niet openlijk uitgesproken voor het aanblijven van Sipko Schat. De toezichthouder respecteert het besluit van de Rabobank, maar vindt het wel belangrijk dat er snel een adequate opvolger gevonden wordt.

Continuïteit in gevaar

Voor De Nederlandsche Bank is er alle reden om zich zorgen te maken over de continuïteit in de leiding van de Rabobank. Vier van de zes bestuursleden van de Rabobank zijn dit jaar al dan niet gedwongen vertrokken. De voorzitter van de Raad van Commissarissen, Lense Koopmans, ging in juni met pensioen.

Volgens Arnoud Boot, hoogleraar financiele markten aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Bankraad van DNB, is het van groot belang dat de Rabobank snel met een opvolger van statuur komt. "Rabobank heeft op dit moment geen zichtbaar persoon naar buiten toe die het vertrouwen kan uitstralen dat de organisatie nodig heeft," aldus Boot in het NOS Radio 1-journaal. Op die manier moet de bank het iniatief herpakken. "Rabo loopt nu elke keer achter de feiten aan."

Vertrekregeling

Een "onafhankelijke derde" zal een besluit nemen over een vertrekregeling vanwege "bestaande gevoeligheden rondom vertrekvergoedingen", aldus de Rabobank.

Schat was sinds 2006 lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland. Hij werkte meer dan 25 jaar voor de Rabobank.

Een aantal internationale banken waaronder Rabobank heeft de afgelopen anderhalf jaar grote boetes opgelegd gekregen vanwege de fraude rondom Libor- en Euriborrentetarieven.

Door het manipuleren van deze belangrijke rentetarieven konden de handelsafdelingen van de banken grote winsten maken. Libor- en Euribortarieven worden gebruikt als basis voor een groot aantal euro's aan financiële transacties wereldwijd.

STER reclame