Het WK in Brazilië laat nog even op zich wachten, maar de discussie over wie na dat toernooi de bondscoach van het Nederlands elftal moet worden, is al in volle hevigheid losgebarsten. Ook in Studio Voetbal passeerden zondagavond de namen van belangrijke kandidaten. Co Adriaanse toonde zich, als altijd, zeer uitgesproken.

"Je moet beginnen met een profielschets", begon hij zijn betoog. "Het moet een Nederlander zijn. Het moet niet iemand zijn, vind ik, die het al eens geweest is. Er moet nu een jongere vent komen die vernieuwend is. Dat zal Hiddink niet zijn; die moet nu eindelijk eens naar De Graafschap gaan."

De suggestie dat Hiddink de job wellicht op zich zou kunnen nemen samen met een 'jonge jongen', wees Adriaanse van de hand. "Waarom twee nemen voor een klus als je er aan één genoeg hebt?"

Hollandse school

"Het moet een man van de Hollandse school zijn", ging hij verder met de voorwaarden. "En hij moet beschikbaar zijn. Nou, er zijn er vier beschikbaar."

Adriaanse trapte af met Ruud Gullit. "Ik vind Ruud echt een fenomeen. Hij heeft een grote persoonlijkheid en uitstraling in het buitenland. Hij moet er dan wel twee heel goede veldtrainers bij zoeken, zodat hij goede steun heeft. Met Ruud als boegbeeld."

"Dan hebben we nog Fred Rutten. Die heeft bewezen... O ja, die kandidaat moet bij Nederlandse topclubs getraind hebben en internationale ervaring hebben. Dat heeft Rutten en dat heeft Henk ten Cate en Ronald Koeman. Dus er zijn vier kandidaten."

Publiekspoll

In de 'publiekspoll' die Maurice de Hond voor zijn rekening had genomen, kwamen Rutten en Ten Cate niet voor. Gullit had de voorkeur van 2% van de respondenten en Koeman kwam tot 18%. De Feyenoord-coach stond daarmee tweede op de lijst. De beste keuze volgens de 'Nederlandse voetballiefhebber' zou toch Hiddink zijn met 22%.

Volgens Arno Vermeulen, chef-voetbal bij Studio Sport, is het allemaal niet zo moeilijk: "Als je directeur van de KNVB bent, is het toch heel simpel? Ronald Koeman is een zeer serieuze kandidaat, daar is iedereen het over eens. Frank de Boer kun je polsen of hij ervoor in is. Als hij bij Ajax wil blijven, kun je hem van het lijstje halen. En Hiddink is een serieuze kandidaat."

"Zit wat in..."

"Alle anderen komen echt niet in aanmerking en gaan geen bondscoach worden. Ook Ruud Gullit niet. Ruud doet het hartstikke goed in de media, maar zijn trainerscarrière is niet voldoende om bondscoach te worden van het Nederlands elftal." Hij bleek in de oud-international zowaar een medestander te hebben.

"Daar zit wat in...", was de droge reactie van Gullit, die zelf Ronald Koeman naar voren schoof.

STER reclame