Eurocommissaris Neelie Kroes van de VVD heeft afstand genomen van de kritiek van prominente partijgenoten op de Belgische politicus Guy Verhofstadt.

VVD-Kamerlid Mark Verheijen zei onlangs dat eurofielen gevaarlijker zijn dan rechtspopulisten als Geert Wilders of Marine Le Pen van het Front National.

Gevaarlijke eurofiel

Verheijen noemde de Belgische oud-premier en Europarlementariër Guy Verhofstadt als voorbeeld van een gevaarlijke eurofiel. Hij kreeg bijval van oud-VVD-leider Frits Bolkestein. "Alleen de Belgen denken dat Europa een oplossing is voor hun communautaire problemen. Verhofstadt blaft tegen de maan."

Immense fout

Neelie Kroes is het daar helemaal niet mee eens. In Buitenhof zei ze: "Ik hou niet van populistische oneliners. Doorgewinterde politici moeten nadenken voordat ze zulke oneliners debiteren. Als je populisme beantwoordt met populisme maak je een immense fout."

Ze wees op de enorme staat van Guy Verhofstadt, in België en in Europa. Hij slaagt er volgens haar heel duidelijk in de stem van de liberalen te laten horen. "Verhofstadt heeft samen met Rutte het voortouw genomen voor de Bankenunie en het Stabiliteitspact en heeft dus oplossingen aangedragen."

Excuses

Verheijen heeft eerder al excuses aangeboden. "Van suggesties als zou Guy Verhofstadt erger of gevaarlijker zijn dan Marine Le Pen neem ik nadrukkelijk afstand", schreef hij in een verklaring.

"Dat is ook niet bedoeld. Ik heb mijn woorden verkeerd gekozen en bied daarvoor mijn excuses aan."

STER reclame