Het Italiaanse OM is woedend op politie en justitie in Nederland. Volgens onderzoeksprogramma Argos van de VPRO zouden de autoriteiten van Italië boos zijn op de Nederlandse politietop vanwege de verlate arrestatie van maffiakopstuk Nirta in Nieuwegein.

Ook hebben de Italianen kritiek op de bezuinigingsplannen van minister Opstelten om ambtenaren van de politie die in het buitenland gestationeerd zijn, terug te halen naar Nederland.

Arrestatieverzoek

Eind september werd één van de meest gevaarlijke leden van de 'Ndrangheta, Francesco Nirta, opgepakt in Nieuwegein. Hij was in eigen land veroordeeld tot levenslang voor moord. Nu blijkt dat de Italiaanse autoriteiten Nederland al maanden eerder hadden gevraagd om deze man op te pakken.

De Italianen hebben een klacht ingediend over de politietop. Wilbert Paulussen, hoofd van de landelijke recherche, snapt niet helemaal dat er een beeld is ontstaan daar dat Nederland niet mee wilde werken. "Wij zagen er onvoldoende brood in om dit verder op te pakken. Ik snap wel dat er enorme belangen voor Italië zijn en dat schuurt gewoon even als het dan niet meteen wordt opgepakt."

"Op een presenteerblaadje"

Volgens justitie-woordvoerder Recourt van de PvdA heeft de 'Ndrangheta prioriteit in Nederland en had de politie er dan ook meer aan moeten doen om Nirta eerder op te pakken."Het eerste verzoek van de Italianen zal echt niet volledig zijn geweest, maar je krijgt het bijna op een presenteerblaadje aangereikt en je doet er dan niets mee."

Ook de nieuwe plannen van minister Opstelten om de samenwerkingen tussen de politiekorpsen in verschillende EU-landen drastisch te veranderen zien de Italianen niet zitten. Opstelten gaat de meeste politiemedewerkers die in het buitenland zitten, terughalen.

De medewerkers, zogenoemde liaisons, zijn een belangrijke schakel tussen de Nederlandse en buitenlandse justitie. Opstelten ziet liever drie reizende verbindingspersonen door Europa. Volgend jaar wordt de post in Italië opgeheven.

STER reclame