NOS NieuwsAangepast

"Resistente bacterie verspreidt zich"

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Bacteriën die voor bijna alle antibiotica ongevoelig zijn, verspreiden zich steeds meer door Europa. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Het gaat om resistente varianten van normale darmbacteriën en huidbacterien. Dergelijke bacteriën doen gezonde mensen weinig kwaad, maar kunnen bij zieken en verzwakte patiënten gevaarlijke infecties veroorzaken die nauwelijks te behandelen zijn.

Carbapenem

De bacteriën hebben enzymen bij zich ze ongevoelig maken voor antibiotica van het type carbapenem. Dat is de laatst beschikbare groep antibiotica. Carbapenem zijn krachtige middelen met relatief weinig bijwerkingen.

Bij de enzymen gaat het bijvoorbeeld om OXA-48, in Nederland bekend geworden door de uitbraak van de Klebsiella bacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam in 2010 en 2011.

Kleine getallen

In zestien landen, waaronder Nederland en België, neemt de verspreiding van de bijna voor alle antibiotica ongevoelige darmbacterien E.coli en Klebsiella pneumoniae toe.

In absolute zin gaat het in Nederland nog om kleine getallen: in de eerste 9 maanden van dit jaar werden hier 72 van dit soort bacteriën gevonden. Vorig jaar in dezelfde periode waren het er 51.

Nauwelijks mogelijkheden

In 2010 werd er in Nederland nog geen aparte registratie bijgehouden van deze bacterie om de simpele reden dat die hier maar zeer incidenteel werd aangetroffen.

Voor de huidbacterie Acinetobacter baumannii zijn de cijfers van dit jaar een nulmeting. In acht van de achttien landen waarover cijfers beschikbaar zijn is meer dan een kwart van die bacteriën ongevoelig voor de werking van carbapenems.

Als carbapenem-antibiotica niet meer werken hebben artsen nog nauwelijks mogelijkheden om infecties door zo'n resistente bacterie te bestrijden.

Het onderzoek voor de ECDC-publicatie is gedaan onder leiding van het UMC Groningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl