NOS NieuwsAangepast

Duits bedrijf gestraft in PIP-zaak

Een Duits keuringsbedrijf moet een schadevergoeding betalen aan 1600 vrouwen die borstimplantaten van het Franse merk PIP kregen. Het Duitse bedrijf, TÜV Rheinland, had de fabrikant veiligheidscertificaten gegeven, terwijl later bleek dat de implantaten lekten en scheurden.

Gefaald in controle

De vrouwen en zes distributeurs waren naar een Franse rechter gestapt en eisten 50 miljoen euro schadevergoeding. De rechter vindt dat TÜV Rheinland medeverantwoordelijk is voor de goedkope borstimplantaten. Het keuringsbedrijf heeft gefaald in de controle, vindt de rechter. Met een korte inspectie zou al duidelijk zijn geworden dat PIP de verkeerde siliconen gebruikte.

Het Nederlandse steunpunt voor vrouwen met siliconen (SVS) is blij met de uitspraak. De voorzitter van het steunpunt noemt dit geweldig nieuws en "een erkenning dat er wel degelijks iets mis is met siliconenimplantaten".

Niet betrokken

Het steunpunt roept Nederlandse vrouwen met mogelijke schade door PIP-implantaten op zich via de eigen website te melden. Mogelijk kan het steunpunt dan voor de vrouwen een gezamenlijke claim indienen bij TÜV Rheinland. De Nederlandse vrouwen waren namelijk niet betrokken bij de rechtszaak in Frankrijk.

TÜV Rheinland gaat in beroep tegen de uitspraak. Het bedrijf beschouwt zichzelf ook als slachtoffer, omdat inspecteurs zouden zijn misleid.

Goedkope implantaten

De Franse fabrikant PIP moest zijn deuren in 2010 sluiten. De implantaten, die bij zo'n 400.000 vrouwen in de wereld zijn aangebracht, bleken snel te scheuren. Veel vrouwen kregen daardoor pijnlijke ontstekingen en moesten de borstimplantaten laten weghalen. Tegen de eigenaar, Jean Claude Mas, loopt nog een rechtszaak.

Europees onderzoek wees afgelopen maand uit dat PIP-implantaten inderdaad sneller scheuren, maar dat dat op zich niet schadelijk hoeft te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl