NOS NieuwsAangepast

Steden willen wietteelt reguleren

Grote gemeenten willen dat de teelt van wiet gereguleerd wordt. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat 26 van de 38 grootste gemeenten er voorstander van zijn dat de overheid de wietteelt legaliseert of gedoogt.

Een alternatief is dat een gecertificeerd bedrijf de wietplanten voor de coffeeshops gaat telen. De andere twaalf gemeenten zijn tegen of hebben nog geen standpunt ingenomen.

Proef

Op dit moment praat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie met de achttien gemeenten die concrete plannen hebben ingediend. Acht Limburgse gemeenten willen een proef met een gecertificeerd bedrijf dat als enige aan de coffeeshops mag leveren.

Minister Opstelten liet vorige week al weten dat hij geen voorstander is van zo'n proef, maar hij wil op verzoek van de Kamer wel luisteren naar de ideeën. Nog voor het einde van het jaar stuurt hij een brief met zijn bevindingen aan de Kamer.

Gedoogbeleid

In Nederland wordt de verkoop en het gebruik van softdrugs gedoogd. De kweek van en de handel in cannabis is verboden. Dat veroorzaakt de vreemde situatie dat een coffeeshop wel softdrugs mag verkopen, maar aan de achterdeur eigenlijk niet mag inkopen.

De branche schat dat er jaarlijks voor 600 miljoen euro wiet wordt ingekocht in coffeeshops. Dat geld verdwijnt nu in het criminele circuit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl