NOS NieuwsAangepast

CBS: Nederland uit de recessie

De Nederlandse economie is afgelopen kwartaal met 0,1 procent gegroeid. Dat betekent dat Nederland niet meer in een recessie zit. Hiervoor kromp de economie een jaar lang. Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie nog steeds, met 0,6 procent.

Ten opzichte van een kwartaal eerder nam het aantal banen af met 46.000. Vergeleken met een jaar geleden zijn er nu 160.000 minder banen. Dat is de grootste krimp in het aantal banen sinds het CBS in 1995 begon dit te meten.

Iets beter

De minieme groei van 0,1 procent van kwartaal op kwartaal betekent dat het iets beter gaat met de economie. Dat heeft Nederland vooral te danken aan de export en de investeringen door bedrijven. De export steeg met 2,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De investeringen daalden nog met 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Maar die daling was wel een stuk minder dan de bijna 9 procent in het tweede kwartaal. En van kwartaal op kwartaal bekeken groeien de investeringen al wel. Bedrijven kopen weer meer machines en installaties.

Kleding, auto's en meubelen

De consument laat het nog steeds afweten. De consumentenuitgaven daalden met 2,3 procent. Huishoudens kochten vooral minder kleding, auto's en meubelen. Ook aan voedsel en brandstof werd minder uitgegeven. In de horeca groeiden de bestedingen wel, dat kwam door de mooie zomer. De consumentenuitgaven dalen al tweeëneenhalf jaar.

Ook de overheidsuitgaven daalden. Aan de zorg werd wel meer uitgegeven.

Gevoel

Vorige maand sprak DNB-directeur Knot al de verwachting uit dat de economie weer aan het groeien is. "Dat gevoel is vooral gebaseerd op het feit dat het voor ons relevante buitenland groeit. Dat betekent dat onze export daarvan zal profiteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl