NOS NieuwsAangepast

Wilders: historisch verbond Le Pen

De PVV en het Franse Front National gaan samenwerken in Europa. Het is een historische samenwerking, zeiden de leiders van beide partijen op een persconferentie in Den Haag.

Zowel Geert Wilders als Marine Le Pen benadrukte dat ze samen naar Brussel willen om soevereiniteit terug te halen en weer de baas te worden over het eigen geld en de eigen wetgeving van hun land. "De bevrijding van de EU-elite begint vandaag", zei Wilders.

Vader Le Pen

Wilders ontving Le Pen vanmorgen op het Binnenhof en leidde haar rond in de Tweede Kamer. Hij heeft haar uitgenodigd omdat hij meer invloed wil in het Europees Parlement. Nu is de PVV niet aangesloten bij een Europese fractie.

Front National is opgericht door Marine Le Pens vader, Jean Marie Le Pen. Hij is meerdere malen veroordeeld vanwege antisemitische en xenofobe uitspraken. Marine Le Pen heeft afstand genomen van zijn uitspraken.

'Democraat pur sang'

Wilders zei dat Marine Le Pen weliswaar de dochter van haar vader is, "maar niet de dochter van al zijn uitspraken". Hij wees erop dat er verschillen zijn tussen de twee partijen, maar dat ze hetzelfde denken over de macht van Europa.

Hij voegde daaraan toe dat hij de uitspraken van Jean Marie Le Pen verwerpt, maar dat hij te maken heeft met de leider van het Front National "bij wie geen millimeter racisme of antisemitisme zit. Ze is een democraat pur sang".

Beveiliging

De persconferentie in Nieuwspoort was zwaar beveiligd. Journalisten moesten een half uur van tevoren aanwezig zijn, werden gefouilleerd en moesten blijven staan. Voor de ingang stond ME en politie te paard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl