NOS NieuwsAangepast

Drukken boeken de broodverkoop?

De consumptie van brood is in de eerste drie kwartalen van dit jaar opvallend gedaald. Het voorlichtingsbureau van de branche, Brood, vermoedt dat populaire boeken als 'De Voedselzandloper' en 'Broodbuik' ermee te maken hebben. Daarin wordt verkondigd dat mensen minder of geen brood moeten eten.

De daling was tot en met september 2,3 procent, bevestigt woordvoerder Frank Jansen van Brood na een bericht van NRC Handelsblad. Het gaat dan om het aantal kilo's brood dat bakkers en supermarkten verkopen.

In 2009 was nog sprake van een stijging van de consumptie. Sindsdien wordt er minder brood gegeten, maar nog nooit was de daling zo sterk als nu het geval is.

'Verwarring'

De cijfers verontrusten de bakkersbranche. Onderzoeksbureau GfK is gevraagd te onderzoeken waardoor de daling wordt veroorzaakt, maar het sterke vermoeden bestaat dat enkele populaire boeken de oorzaak vormen.

"De boeken veroorzaken verwarring bij de consument", zegt Frank Jansen van het voorlichtingsbureau Brood. Hij wijst erop dat er ook voedingsdeskundigen zijn die de informatie in de boeken tegenspreken. Het voorlichtingsbureau benadrukt ook dat het Voedingscentrum zes à zeven boterhammen voor een volwassene per dag adviseert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl