Neanderthalerkamp in Den Bosch
Bij werkzaamheden aan een ondergrondse parkeergarage in Den Bosch is een neanderthalerkamp gevonden uit de oude steentijd. De gemeente spreekt van een unieke vondst; het is het best bewaarde kamp van Nederland.
Het kamp is 40.000 tot 60.000 jaar geleden opgezet. Er zijn vuurstenen gevonden en tientallen werktuigen. Ook zijn er menselijke resten gevonden en overblijfselen van een wolneushoorn; een behaarde neushoorn die tienduizenden jaren geleden ook in Nederland voorkwam.
Goede staat
Het neanderthalerkamp is in zeer goede staat. Dat komt vermoedelijk doordat het vrij snel bedekt is met aarde. Daardoor is het kamp goed geconserveerd. Volgens de gemeente Den Bosch kan door de vondst gereconstrueerd worden hoe de regio er in die tijd uitzag.
Twee jaar geleden werd in de buurt van Assen ook een neanderthalerkamp gevonden. Doordat daar veel verschillende werktuigen bewaard zijn gebleven, waaronder zeldzame vuistbijlen, staat dat kamp bekend als een van de meest bijzondere overblijfselen van de neanderthalers in Noord-West Europa.
- liveblog
Versoepelingen verwacht, maar zorg houdt hart vast • Eerste prikken gezet in Jemen
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van dinsdag 20 april.
Winkels rekenen op versoepeling: 'Eindelijk af van winkelen op afspraak'
Het advies aan klanten wordt om alleen te komen. Bij meer winkels komt er personeel bij de deur te staan.
Partijen zetten vraagtekens bij aanpak Tjeenk Willink, 'vertrouwenskwestie is geparkeerd'
Fractievoorzitters willen niet nu al over de inhoud praten, maar eerst het vertrouwensprobleem rond premier Rutte uit de wereld hebben.