NOS NieuwsAangepast

Neanderthalerkamp in Den Bosch

Bij werkzaamheden aan een ondergrondse parkeergarage in Den Bosch is een neanderthalerkamp gevonden uit de oude steentijd. De gemeente spreekt van een unieke vondst; het is het best bewaarde kamp van Nederland.

Het kamp is 40.000 tot 60.000 jaar geleden opgezet. Er zijn vuurstenen gevonden en tientallen werktuigen. Ook zijn er menselijke resten gevonden en overblijfselen van een wolneushoorn; een behaarde neushoorn die tienduizenden jaren geleden ook in Nederland voorkwam.

Goede staat

Het neanderthalerkamp is in zeer goede staat. Dat komt vermoedelijk doordat het vrij snel bedekt is met aarde. Daardoor is het kamp goed geconserveerd. Volgens de gemeente Den Bosch kan door de vondst gereconstrueerd worden hoe de regio er in die tijd uitzag.

Twee jaar geleden werd in de buurt van Assen ook een neanderthalerkamp gevonden. Doordat daar veel verschillende werktuigen bewaard zijn gebleven, waaronder zeldzame vuistbijlen, staat dat kamp bekend als een van de meest bijzondere overblijfselen van de neanderthalers in Noord-West Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl