Mythische 'eenhoorn' gefilmd

Aangepast

In Vietnam is voor het eerst in vijftien jaar een 'Aziatische eenhoorn' gefilmd. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) bekendgemaakt. De saola, zoals het dier eigenlijk heet, is een van de zeldzaamste en meest bedreigde zoogdieren op aarde.

De saola werd pas in 1992 ontdekt in de bossen in het grensgebied van Vietnam en Laos. De laatste keer dat het beest op beeld werd vastgelegd was in 1999, in Laos.

Gevlekte kop

De saola is familie van het rund, maar lijkt meer op een antilope. Hij heeft twee enorm lange, puntige hoorns en een gevlekte kop. Hij wordt 'Aziatische eenhoorn' genoemd omdat hij ondanks zijn twee hoorns veel lijkt op de mythische eenhoorn en omdat hij zo zeldzaam is.

Het WNF is enthousiast. Het Vietnamese ministerie van bossen en het team van het fonds hadden cameravallen gezet in het leefgebied van de saola. "We konden in eerste instantie onze ogen niet geloven. De saola is een soort heilige graal. Iedereen zoekt, maar niemand kan hem vinden", zegt een woordvoerder van de Vietnamese tak van het WNF. Volgens hem geven de beelden hoop voor de toekomst van de bedreigde soort.

STER Reclame