NOS NieuwsAangepast

PVV wil Elfstedentocht op kunstijs

Als het aan de PVV in Friesland ligt, komt er een Elfstedentocht op kunstijs. Volgens Statenlid Otto van der Galiën is het plan technisch uitvoerbaar.

Deskundigen zouden hem dat hebben verzekerd. Berichten dat de Technische Universiteit Delft daar bij betrokken zou zijn, kunnen in Delft niet worden bevestigd. Volgens Van der Galiën is het mogelijk om een parcours van 200 kilometer langs de elf Friese steden aan te leggen, zegt hij.

2018

Van der Galiën heeft al een datum voor de tocht: 1 februari 2018. Leeuwarden is in dat jaar Culturele Hoofdstad van Europa.

Het is voor Friesland van belang om grote sportevenementen binnen te halen, zegt de PVV'er. "De Elfstedentocht is wat dat betreft het hoogst haalbare, alleen is die al jarenlang niet meer mogelijk geweest."

Van der Galiën zal morgen tijdens de behandeling van de Sportnota in de Friese Staten om een haalbaarheidsonderzoek vragen.

De Koninklijke Vereniging de Friesche Elfsteden, die de tocht op natuurijs organiseert, zegt dat het iedereen vrij staat om een eigen tocht te organiseren. "Maar wij gaan over de tocht met echt ijs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl