NOS SportAangepast

Verbanning tergt volleybalduo

De verwijdering uit de Oranje-selectie is hard aangekomen bij volleyballers Rob Bontje en Jeroen Rauwerdink. De aanvoerder en vice-aanvoerder hadden het slechte nieuws absoluut niet verwacht.

"Het heeft me behoorlijk aangegrepen", zegt Rauwerdink. "Benne denkt een betere kans te hebben op plaatsing voor het WK zonder mij. Dat verbaast mij. De klap kwam hard aan. Ik begrijp het ook niet." Ook Bontje zegt "veel moeite" te hebben met het besluit. "En met mij zijn veel spelers er verbaasd over."

Einde interlandloopbaan

Het lijkt erop dat er een einde komt aan de lange interlandloopbaan van Bontje. Volgens de 300-voudig international hoeft Benne niet meer bij hem aan te kloppen. "Benne zei dat hij mij misschien later weer nodig heeft, maar ik heb geantwoord dat ik door deze beslissing niet meer beschikbaar voor hem ben. Natuurlijk is het onverstandig om alle deuren helemaal dicht te gooien, maar de kans is erg groot dat ik mijn laatste wedstrijd voor Oranje heb gespeeld."

Rauwerdink hoopt wel snel weer bij de ploeg te zitten. "Ik spreek de bondscoach in februari om te kijken of er nog een toekomst is. Ik heb gevraagd of we niet al voor het WK-kwalificatietoernooi in januari een gesprek kunnen hebben, maar Benne vond de tijd daarvoor te kort."

Evaluatie

Na het teleurstellend verlopen EK in september spraken Bontje en Rauwerdink met Michiel Everaert, directeur sport van de volleybalbond. Tijdens die evaluatie hebben de spelers gezegd dat het roer om moest. "Wij hebben daar niet gezegd dat we van Benne af wilden, maar we hebben ook niet gezegd dat we met hem door wilden gaan", aldus Bontje. "Ik hoop niet dat wij daarom nu uit het team gezet worden, maar dat denk ik ook niet."

Rauwerdink vermoedde in eerste instantie wel een verband tussen het evaluatiegesprek en de verbanning uit de nationale ploeg. "Dat was in mijn boosheid mijn eerste reactie, maar Everaert en Benne verzekeren mij dat het daar niets mee te maken heeft."

Benne: keuze op volleybaltechnische grond

Benne laat weten dat zijn besluit voorkomt uit de behoefte het team te vernieuwen. De voorselectie die hij dinsdag presenteerde bevat daarom enkele opvallende namen. Onder andere Yannick van Harskamp en Dick Kooy keren terug in Oranje. "Ik denk met deze selectie de meeste kans te maken op kwalificatie voor het WK. Na het kwalificatietoernooi staan alle opties weer open."

Benne: ''Ik heb mijn keuzes puur op volleybaltechnische grond gemaakt. Bovendien weet ik zeker dat alle geselecteerde spelers ook deze zomer beschikbaar zijn. Rauwerdink heeft geen goed jaar achter de rug, maar met hem heb ik nog wel een gesprek in februari.''

Volgens de bondscoach heeft het niet selecteren van Bontje en Rauwerdink absoluut niets te maken met de kritiek die de twee zouden hebben geuit in het evaluatiegesprek met Everaert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl