NOS NieuwsAangepast

Verdachten kidnap Oerlemans vrij

Drie Britse mannen die verdacht worden van de ontvoering van persfotograaf Jeroen Oerlemans in Syrië, gaan vrijuit. Voor een rechtbank in Londen maakte de openbaar aanklager bekend dat Oerlemans en een tweede slachtoffer van de ontvoering niet konden optreden als getuige.

De aanklager gaf geen reden voor het wegblijven van de slachtoffers. Maar aangezien de zaak "helemaal op hun getuigenis steunde", kon hij geen verder bewijs tegen de drie verdachten inbrengen.

Neergeschoten

Oerlemans en zijn Britse collega John Cantlie werden in juli 2012 ontvoerd toen ze voor een fotoreportage in Syrië waren. Moslimextremisten hielden hen negen dagen vast in hun kamp.

Tijdens een ontsnappingspoging werden ze neergeschoten en vervolgens door een Brits sprekende kidnapper verzorgd. Het Vrije Syrische Leger wist de twee uiteindelijk te bevrijden.

Britse arts

Een van de ontvoerders bleek een Britse arts te zijn. Hij werd vorig jaar herfst op de luchthaven Heathrow aangehouden. Zijn broer en nog een derde verdachte werden ook eind vorig jaar opgepakt. Alle drie ontkennen betrokkenheid bij de ontvoering.

De rechter heeft de drie onschuldig verklaard waarna ze direct op vrije voeten kwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl