NOS NieuwsAangepast

Atheïstenkerk wordt steeds populairder

De twee komieken beloven ons in onderstaand filmpje dat ze geen sekte zijn.

Ze hebben geen pastoor, doen niet aan bidden en vereren geen god. De Sunday Assembly is een kerk voor mensen die niet in een god geloven, maar wel bij elkaar willen komen voor muziek en inspiratie. Dit soort bijeenkomsten worden steeds populairder.

De Britse komieken Sanderson Jones en Pippa Evans begonnen begin dit jaar met een kleine dienst in Londen. Ze verwachtten dat er ongeveer vijf mensen op zouden komen dagen, maar er kwamen ongeveer honderd man op af. De kerk zonder geloof bleek een succes en binnen een paar maanden kwamen er meer bijeenkomsten in Groot-Brittanië.

Het duurde vervolgens niet lang voordat ze in Amerika aan de atheïstenkerk wilde. Hier is het nu ook een groeiend verschijnsel en zelfs in streng gelovige plaatsen als Nashville is een Sunday Assembly georganiseerd. Ook Australië heeft inmiddels zijn eigen Sunday Assemblies.

Thee en cake

Verwacht bij een Sunday Assembly geen ellenlange preken van een pastoor. In plaats daarvan is het meezingen met popklassiekers, inspirerende toespraken van gastsprekers en even socializen onder het genot van thee en cake. In principe hetzelfde als een gewone kerk, maar dan minder religieus. Onder het motto '' live better, help often and wonder more' is het enige doel om mensen meer te laten genieten van het leven.

Kerk?

Kritiek is er af en toe wel op de nepkerk. Het grootste probleem is waarschijnlijk het woord 'kerk', iets waar de meeste ongelovigen juist geen deel van uit willen maken.

Oprichter Sanderson geeft toe dat het een slecht gekozen term is. "In het begin gebruikten we de term atheïstenkerk om aandacht van de pers te krijgen, en dat werkte", legt Sanderson uit. "Maar het gaat vaak niet om atheïsme, meer om het leven zelf. Ik hoop dat als iemand Sunday Assembley zegt, mensen weten dat het bij ons om het vieren van leven gaat."

On tour

Op dit moment reizen Jones en Evans door de VS om de Assembly te promoten en geld in te zamelen. Vorige maand zijn ze op crowdfundingsite indiegogo een actie gestart om 500.000 dollar op te halen. Dit geld willen ze gebruiken om een betere website te bouwen en een grotere groep mensen te bereiken en uiteindelijk ook meer assemblies op te zetten.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl