Advocaten staken tegen bezuiniging

tijd van publicatie Aangepast

Op de Zuidas in Amsterdam hebben zo'n 300 advocaten gedemonstreerd tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Teeven. Ze liepen in toga naar het gerechtsgebouw, waar toespraken werden gehouden.

Ook elders in het land hebben advocaten het werk neergelegd. In totaal deden ongeveer 500 advocaten aan acties mee.

Donderdag gaan de advocaten naar Den Haag om tegen de plannen van Teeven protest aan te tekenen.

Voorzitter Bart Nooitgedagt van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten zei in het Radio 1 Journaal dat de bezuinigingen de toekomst van de rechtsbijstand op het spel zetten.

Regenpak

De voorgenomen maatregelen treffen vooral verdachten in grote, complexe strafzaken, zegt Nooitgedagt. Die verdachten zijn volgens hem meestal onvermogend omdat beslag is gelegd op hun vermogen. Zij dreigen straks van rechtsbijstand verstoken te blijven omdat advocaten onder de kostprijs zouden moeten gaan werken.

De uur-vergoeding die Teeven biedt voor asiel- en sociale advocaten gaat omlaag van 100 naar 70 euro per uur. Nooitgedagt zegt dat advocaten in veel gevallen dan nog maar 15 euro per uur overhouden, en daar valt geen kantoor van te onderhouden.

Een advocaat in Groningen die uit protest tegen de bezuinigingen in regenpak wilde pleiten, werd door de rechter niet toegelaten tot de zitting. Pas toen hij zijn toga had aangedaan, mocht hij zijn cliƫnt verdedigen.

STER reclame