NOS NieuwsAangepast

OM: zorgvuldig in Tuitjenhorn

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Het Openbaar Ministerie zegt dat het zorgvuldig heeft gehandeld in de verhoorprocedure in de zaak-Tuitjenhorn. De weduwe van huisarts Tromp zei gisteravond in Nieuwsuur dat haar man onder druk van het OM is verhoord.

Op 5 september liet de huisarts zich opnemen in een psychiatrische inrichting omdat hij suïcidaal was. Het OM zegt dat het sinds die dag steeds contact heeft gehad met Tromps advocate over wanneer hij verhoord kon worden. Vervolgens is in overleg met haar en met instemming van de psychiater het tijdstip van het verhoor bepaald, zegt justitie.

Melding onderzocht

Het OM wil geen inhoudelijke vragen beantwoorden over het onderzoek, maar heeft wel een toelichting gegeven op een aantal andere vragen van de NOS.

Voor er stappen zijn gezet richting de huisarts heeft het OM eerst de melding van de co-assistente onderzocht die de mogelijke misstap van Tromp aanhangig maakte. Zo is een aantal betrokkenen gesproken, onder wie de co-assistente.

"Deze verhoren hebben vervolgens voor het Openbaar Ministerie aanleiding gegeven om dezelfde dag een doorzoeking bij de huisarts te laten plaatsvinden." Die huiszoeking werd in de woning van Tromp en zijn garage gedaan door een rechter-commissaris, een officier van justitie en twee politiemensen.

Gelijktijdig en sneller

Het OM bevestigt dat bij de doorzoeking van de praktijk meerdere politiemensen betrokken waren. De weduwe van huisarts Tromp zei gisteravond in Nieuwsuur dat de huisartsenpraktijk door vijftien mensen doorzocht is.

"Door met een groter aantal mensen een doorzoeking te verrichten", zegt het OM, "kan elke ruimte gelijktijdig worden bekeken en verloopt een doorzoeking sneller".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl