De enorme schade door orkaan Haiyan op de Filipijnen staat niet op zichzelf: Zuidoost-Azië heeft het hele jaar door te kampen met zware stormen. Komt een storm boven windkracht 12, dan wordt er in dat gebied ook gesproken van een cycloon (boven zee) of een tyfoon (boven land).

De lokale autoriteiten op de Filipijnen verwachten dat het dodental kan oplopen tot boven de 10.000. Een overzicht van de tyfoons die de afgelopen jaren de meeste slachtoffers maakten:

2008: Nargis

In april ontstaat boven de Indische Oceaan de tyfoon Nargis, die begin mei de zuidkust van Birma bereikt en daar een spoor van vernieling trekt. Buitenlandse hulpverleners worden door het militaire regime nauwelijks toegelaten. Het dodental loopt uiteindelijk op tot ongeveer 140.000.

2008: Fengshen

Met windsnelheden tot 165 kilometer per uur maakt tyfoon Fengshen in juni binnen tien dagen bijna 1400 dodelijke slachtoffers. De tyfoon ontstaat op een afstand van 1000 kilometer van de Filipijnen. Tijdens de storm kapseist een Filipijnse veerboot, waarbij zo'n 700 mensen verdrinken. Later bereikt Fengshen de kust van China, maar dan is de storm al behoorlijk in kracht afgenomen.

2009: Morakot

Het jaar erop razen tussen september en december maar liefst vier tyfoons van de zwaarste categorie over Zuidoost-Azië. Maar het is juist een van de lichtere stormen, Morakot, die de meeste slachtoffers veroorzaakt. In totaal komen bijna 800 mensen om. De tyfoon, met windsnelheden tot 150 kilometer per uur, maakt slachtoffers in onder meer Taiwan, China en op de Filipijnen.

2010: Jal

Hoewel Jal met windsnelheden tot 110 kilometer per uur lang niet tot de zwaarste categorie behoort, maakt hij in oktober ongeveer 120 dodelijke slachtoffers. Jal ontstaat boven de Zuid-Chinese Zee en doet eerst Maleisië aan. Vervolgens veroorzaakt de storm zware regenval in Thailand. Jal trekt daarna over de Indische Oceaan en maakt slachtoffers in Sri Lanka en India.

2011: Washi

Ten zuiden van het eiland Guam ontstaat in december tyfoon Washi. De storm raast eerst over enkele Micronesische eilanden en bereikt vervolgens zijn piek vlak voor de kust van de Filipijnen. Veel rivieren overstromen en complete dorpen worden weggespoeld. In totaal komen zo'n 1300 mensen om het leven.

2012: Bopha

Eind november groeit Bopha uit tot een tyfoon van de zwaarste categorie. Ruim 1100 Filipijnen komen om wanneer de storm het eilandenrijk bereikt. Veel slachtoffers vallen door vloedgolven en aardverschuivingen. Ook veel vissers voor de kust worden door de storm verrast.

STER reclame