NOS NieuwsAangepast

Weduwe huisarts: weerloze pion

De weduwe van de Tuitjenhornse huisarts Nico Tromp vindt dat haar man tot "een weerloze pion in een wrang schaakspel" is gemaakt. Niemand was geïnteresseerd in zijn verhaal, zegt zij. In Nieuwsuur vertelde zij voor het eerst over de gebeurtenissen die haar man ertoe brachten een eind aan zijn leven te maken.

Nico Tromp werd op 19 augustus bij een terminale kankerpatiënt geroepen, die in de weken daarvoor door een collega was begeleid. Dat er sprake was van een noodsituatie was hem niet bekend. Hij bezocht de patiënt samen met een co-assistente van het AMC.

Hoge doses

De patiënt bleek er zeer slecht aan toe, vertelde Tromp bij terugkeer aan zijn vrouw Anneke. De ademhaling was terminaal, hij was "tot stikkens toe benauwd" en had ondragelijk pijn. "Help mij", zei de patiënt. Diens vrouw ondersteunde dat.

Tromp is teruggegaan naar de praktijk om medicijnen te halen. Niet voor euthanasie maar om het lijden in de laatste dagen van het leven van de patiënt te verzachten, zegt zijn weduwe. Hij diende hem buitengewoon hoge doses morfine en dormicum toe, waarna de patiënt overleed.

Week later

Tromp had ervaring met euthanasie. Tien keer eerder had hij het sterven van een terminale patiënt versneld. Hij had ook ervaring met palliatieve sedatie. Volgens zijn weduwe had hij dertien keer palliatieve sedatie toegepast bij een patiënt. Dat had nooit tot klachten geleid.

Een week na het overlijden van de patiënt stonden 's avonds laat plotseling vijf vertegenwoordigers van politie, justitie en de Inspectie voor de deur. Ze vroegen het dossier van de patiënt op en wilden de woning en de garage doorzoeken.

Tien rechercheurs

Vervolgens werd de praktijk van Tromp doorzocht. Daar stonden volgens Anneke Tromp nog eens tien rechercheurs te wachten, zodat bij die doorzoeking in totaal vijftien mensen betrokken waren.

Volgens Anneke Tromp werden bij de huiszoeking 410 milligram morfine en 90 milligram dormicum aangetroffen. De huisarts had op 19 augustus 2000 milligram morfine en 350 milligram dormicum uit zijn medicijnkast gehaald en in injectiespuiten opgetrokken. Hij diende de patiënt 1000 milligram morfine en 350 milligram dormicum toe.

Dante's hel

Na de doorzoeking werd Tromp depressief. Vooral toen bleek dat hij van moord werd beticht. Hij stortte zich op zijn verweer, maar kreeg het gevoel dat het zinloos was en dat hij het fout had gedaan. Dat het AMC zonder overleg naar de politie was gestapt, ervoer hij volgens de weduwe als een dolksteek.

In een gesprek met een collega vertelde hij dat hij aan zelfmoord dacht. Hij werd opgenomen in een kliniek. Nog tijdens zijn behandeling werd hij door het OM verhoord. Hij stemde daar zelf mee in, ondanks dat zijn psychiater volgens mevrouw Tromp twijfels had of dat wel verstandig was. Op 7 oktober pleegde hij zelfmoord.

Anneke Tromp zegt over de afgelopen maanden in Nieuwsuur: "Dante's hel was hierbij vergeleken een pretpark. Het is een nachtmerrie geweest. Niet alleen voor mijn man, voor mij en mijn kinderen en mijn naaste familie. En dat is het nog steeds. En daar zal voorlopig geen einde aan komen, ben ik bang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl