NOS SportAangepast

"Doping werkt na tien jaar nog"

Sporters die ooit eens anabole steroïden hebben gebruikt, hebben daar mogelijk de rest van hun sportieve carrière profijt van. Dat blijkt uit Noors onderzoek. Wereldantidopingbureau WADA heeft inmiddels geld beschikbaar gesteld voor een vervolgstudie.

Bij het onderzoek kreeg een groep muizen testosteron toegediend. Drie maanden later bleek dat hun spiermassa na zes dagen rennen in de tredmolen met ruim 30 procent toenam. Bij muizen die geen doping hadden gekregen, groeide de spiermassa met 6 procent. Drie maanden is ongeveer eentiende van een muizenleven, zodat het volgens de onderzoekers aannemelijk is dat het effect bij mensen zo'n tien jaar kan aanhouden.

Volgens de onderzoekers zorgt dopinggebruik ervoor dat het aantal celkernen in het spierweefsel toeneemt. Deze celkernen zorgen ervoor dat de spiermassa toeneemt tijdens het trainen. Het muizenonderzoek lijkt aan te tonen dat die celkernen na het dopinggebruik nog heel lang actief blijven.

Zwaardere straffen

Professor Kristian Gundersen van de Universiteit van Oslo pleit naar aanleiding van het onderzoek voor zwaardere straffen voor dopinggebruikers: "Het komt niet vaak voor dat onderzoeksdata zo duidelijk zijn. Als uit het vervolgonderzoek blijkt dat het effect op mensen hetzelfde is, zouden dopinggebruikers levenslang moeten worden geschorst", zei Gundersen tegen de BBC.

Het WADA is in ieder geval geïnteresseerd en heeft een subsidie verstrekt voor vervolgonderzoek. De Universiteit van Oslo is nu met de voorbereidingen bezig, waarbij studenten als proefkonijn moeten dienen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl