NOS SportAangepast

Schaken: Anand vs. Carlsen

Twaalf duels, verspreid over tweeënhalve week. Zo ziet ruwweg het speelschema eruit tussen Viswanathan Anand (India) en Magnus Carlsen (Noorwegen). De winnaar mag zich een jaar lang wereldkampioen schaken noemen.

Carlsen is de grote favoriet. Hij is al een jaar of drie de nummer 1 op de wereldranglijst en staat bij de bookies drie tegen één. Hij benadert het spel anders dan zijn tegenstander Anand. De 22-jarige is een waar product van het computertijdperk. Zijn tegenstander Anand is 'al' 43 jaar oud.

De tweestrijd vindt plaats in het chique vijfsterrenhotel Hyatt Regency in Chennai, Madras. Degene die als eerste 6,5 punt heeft, is wereldkampioen en strijkt daarmee 1,5 miljoen euro op. De verliezer moet het met een half miljoen minder doen.

Beuken tegen Anand

Schaakkenner Hans Böhm verwacht interessante wedstrijden: "Carlsen is niet gewend om achter te staan, daar kan hij niet tegen. Als dat wel het geval gaat zijn, moet hij andere krachten aan gaan boren en tegen Anand aan gaan beuken. Hij moet gaan putten uit bronnen die we niet van hem kennen."

Anand en Carlsen zetten zich niet af tegen elkaar zoals we dat kennen van vroeger van schaaklegende Bobby Fischer. Hij probeerde op allerlei manieren zijn tegenstander kapot te krijgen, het was vaak een mentale strijd. "Anand en Carlsen strijden niet tegen elkaar, maar tegen het bord."

Snelle remise

De eerste partij, waarin Carlsen begon met wit, is inmiddels afgelopen. De wedstrijd eindigde al na zestien zetten in een remise, wat beide spelers een half punt oplevert.

Op de site van de internationale schaakbond zijn de partijen live te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl