NOS NieuwsAangepast

Koningspaar in gala naar Moskou

Door correspondent David Jan Godfroid in Moskou

De Nederlandse vlag gaat vandaag uit in Moskou. Tussen 17.00 en 17.30 uur Nederlandse tijd landen koning Willem-Alexander en koningin Máxima op vliegveld Vnoekovo voor een bezoek van iets meer dan een dag. Ze zullen ruimhartig worden onthaald, maar dat zal de spanningen tussen Nederland en Rusland niet helemaal weg kunnen nemen.

De koning en koningin moeten zich haasten, want krap een uur na aankomst worden ze al in het Kremlin verwacht voor een diner met president Poetin. Ze zullen zich dus al in het vliegtuig in gala moeten steken.

Nederland-Ruslandjaar

Willem-Alexander en Máxima komen naar Moskou om het einde van het Nederland-Ruslandjaar te markeren. Een jaar dat was bedoeld om de vriendschapsbanden tussen beide landen te bestendigen, maar dat vooral wordt gekenmerkt door een serie incidenten.

Groot was de vrees dat de incidenten de handel tussen de twee landen zou schaden. Nederland is een belangrijk distributiepunt voor olie en gas uit Rusland en een belangrijke investeerder, en im- en exporteur naar Rusland. De regering hecht veel belang aan die economische banden en dat blijkt ook wel. De ministers Ploumen van Buitenlandse Handel en Schippers van Volksgezondheid zijn ook in Moskou, met een uitgebreide handelsdelegatie. De ministers zitten vanavond bij het koningspaar en president Poetin aan tafel. Minister Timmermans overigens ook.

Normalisering

Hoewel hun komst waarschijnlijk wel bijdraagt aan de vermindering van de spanningen, zullen de koning en koningin niet alle plooien glad kunnen strijken. Dat zal minister Timmermans morgen moeten proberen in een gesprek met zijn collega Lavrov.

Een aanzet voor normalisering is al een paar weken geleden gegeven. Premier Rutte belde op 21 oktober met president Poetin en sindsdien is het, ondanks de procedure bij het Zeerechttribunaal, wat rustiger geworden. In diplomatieke kringen wordt dat zeer op prijs gesteld. Diplomatie werkt immers niet als het ene incident het andere opvolgt.

Ronde-tafelconferentie

Willem-Alexander en Máxima zijn morgen aanwezig bij een ronde-tafelconferentie van Russische en Nederlandse 'captains of industry' in het prestigieuze hotel National. Daarna bezoeken ze een tentoonstelling van Nederlandse en Russische romantische schilderkunst in de Tretjakov Gallerij. In de vroege avond zitten ze in het Tsjaikovski Conservatorium voor een concert van het Concertgebouworkest.

Mensenrechtenorganisaties hadden gehoopt dat het koninklijk paar op zijn minst een paar Russische mensenrechtenactivisten de hand zou schudden. Officieel staat dat echter niet op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl