NOS WielrennenAangepast

Start Tour de France 2015 in Utrecht

Het is officieel: de Tour de France van 2015 gaat van start in Utrecht. Dat heeft directeur Christian Prudhomme aan de NOS laten weten. Even daarvoor had hij telefonisch overleg gehad met burgemeester Aleid Wolfsen.

Op 28 november vindt in Utrecht en Parijs een officiële presentatie plaats. De Domstad is al sinds 2002 bezig om het Grand Départ binnen te halen, aanvankelijk op initiatief van een paar inwoners. Dat werd omarmd door de toenmalige burgemeester en wethouder, Annie Brouwer en Hans Spekman.

In 2010 leek Utrecht eindelijk succes te hebben, maar toen koos de organisatie van de Tour (ASO) voor Rotterdam. Prudhomme moedigde de stad aan om door te zetten. Dat jaar was Utrecht wel aankomstplaats van de eerste etappe van de Giro d'Italia.

Kandidatuur in gevaar

De kandidatuur van Utrecht kwam afgelopen winter in gevaar. De aanhoudende dopingonthullingen uit de vorige generatie wielrenners, gecombineerd met de economische crisis leidde tot twijfel of de stad door moest gaan met het streven. Rabobank trok zich terug als sponsor, nadat ze eerder al waren gestopt bij de wielerploeg.

Wolfsen en consorten hebben de afgelopen maanden veel werk gehad aan het vinden van nieuwe sponsors. De gemeente heeft vijf miljoen euro gereserveerd voor het Grand Départ. Er moest ten minste vijf miljoen euro uit het bedrijfsleven worden gehaald. Dat lukte. Met overige sponsors is nog druk overleg.

Zesde Tour-start in Nederland

Het wordt de zesde keer dat de Tour in Nederland begint. Amsterdam was in 1954 de eerste niet-Franse startplaats. Later mochten ook Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996) en Rotterdam (2010) de start van de Tour organiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl